Om Ingrid Hedström

Jag är en urspårad psykolog från Dalarna som i tjugo år var Europakorrespondent för Dagens Nyheter och romandebuterade 2008 med Lärarinnan i Villette, min första kriminalroman.

Redan som liten flicka drömde jag egentligen om att skriva deckare, men jag hann göra mycket annat innan jag till sist förverkligade den drömmen. Jag utbildade mig till psykolog men upptäckte att det var ett arbete som inte passade mig alls. Jag debuterade som dagspressjournalist genom ett vikariat på Borlänge Tidning och upptäckte att det däremot var ett arbete som passade mig förträffligt. Så småningom kom jag till Dagens Nyheter, som 1992 skickade mig som korrespondent till Bryssel. Där bodde jag under större delen av 90-talet och där fick jag idén till att skriva deckare som utspelas i Belgien.

(Foto Berit Djuse)

 

I slutet på 90-talet återvände jag till Stockholm men fortsatte skriva om Europa tills jag slutade på DN 2011. Jag har bevakat allt från modevisningar i Paris till rättegångar i turkiska statssäkerhetsdomstolar och toppmöten i Bryssel, gjort reportage om allt från franska förortskravaller till människoöden på det delade Cypern och diskriminering av romer i Östeuropa.

 

 

I början av 80-talet var jag redaktör för den numera insomnade Kvinnotidningen Q. Under samma tid skrev jag tillsammans med psykologen Karin Persson böckerna Kris i familjen, Kvinnors kriser och Kvinnors krafter. Jag har också arbetat som sekreterare inom stålindustrin, korrekturläsare och studiecirkelledare. Från de olika jobb jag haft har jag tagit med mig ett intresse för mode, stålindustri och galna kvinnor.

 

Jag är född 1949 och uppväxt i södra Dalarna med rötter i Hälsingland och Västmanland. Numera bor jag i Stockholm på Södermalm.

 

Några intervjuer

Intervju med Dala-Demokratens Ulf Lundén om min senaste bok, Gick obemärkt förbi:

"Idiotregister, sinnesslöanstalter och rasbiologi genomsyrade det svenska samhället under 1900-talets första decennier. Haggården i Hedemora var en anstalt som i slutet på 1930-talet utmärkte sig på ett mycket skrämmande sätt. Här rådde en överdödlighet bland de intagna barnen. Om detta har Ingrid Hedström skildrat i romanen Gick obemärkt förbi."

http://www.dalademokraten.se/kultur/bocker/nar-sverige-gomde-undan-handikappade-barn

 

Intervju med DN:s Lotta Olsson när min första deckare, Lärarinnan i Villette, kom ut:

"DN:s utrikesreporter Ingrid Hedström ­debuterar med en deckare som utspelar 
sig i Belgien. 
– Jag tycker inte om våld, säger hon. Men 
fascineras av det man inte talar om."

http://www.dn.se/arkiv/kultur/nar-samhallet-tiger/       

Intervju på deckarsajten Deckarhuset:                                          

http://www.deckarhuset.se/intervju-ingrid-hedstrom/

Intervju med finländska Yle om konsten att skriva en deckare:

"De svenska deckarna är mer poppis än någonsin. Går du själv i författardrömmar och vill tjäna storkovan? Deckarförfattaren Ingrid Hedström vet hur du ska göra."

https://svenska.yle.fi/artikel/2012/03/17/sa-har-skriver-du-en-deckare