Mina böcker

Den ena av mina två deckarserier utspelas i Sverige och har som huvudperson diplomaten Astrid Sammils, en karriärdiplomat som växt upp i Dalarnas stål- och gruvdistrikt och gillar att spela teater. Hon löser brott med hjälp av Carina Svahn, en gammal klasskamrat som bor kvar i hemtrakten och drar sig fram på småbedrägerier och svarta städjobb.

Den andra serien utspelas i Belgien med Martine Poirot, undersökningsdomare i Villette-sur-Meuse i huvudrollen. Hon får ofta hjälp av sin halvsvenske man, historieprofessorn Thomas Héger, för att lösa brott som har sina rötter i Europas mörka förflutna.

År 2017 kom min dokumentärroman Gick obemärkt förbi, en av recensenterna lovordad berättelse om barn som på 1930-talet dog på en sinnesslöanstalt i Dalarna. Den har fått en egen flik på den här hemsidan.

För många år sedan skrev jag även tillsammans med psykologen Karin Persson tre böcker om psykologi och samhälle - mer om dem längre ner på sidan.

Böckerna har översatts till flera språk, bl a tyska, polska, finska och och senast till norska.

Så här skriver den norska översättaren Ragnhild Aasland Sekne på Facebook om Bortfall (Bivirkning, Goliat forlag):

"Bivirkning (Bortfall) av Ingrid Hedström anbefales på det varmeste. Dette er rett og slett en av de beste krimromanene jeg har lest. Den er spennende, skremmende og innsiktsfull. Persongalleriet er en fryd. Karakterene er troverdige og levende, selv om noen av dem har sine sære og mørke side. Hedströms språk er glitrende. Om jeg har klart å formidle teksten like godt på norsk,vet jeg ikke. Men jeg har gjort mitt beste."

 

 

Mina deckare

Brandgata

En skogsbrand blossar upp i Astrids hemtrakt samtidigt som hennes förra chef, den tidigare utrikesministern Agneta Myhre, hittas mördad och hennes väninna Carina Svahn börjar nysta i ett olöst kvinnomord från 90-talet, två mord som båda visar sig ha kopplingar till illegala vapenaffärer under 90-talets Bosnienkrig.

 Den förödande elden fram genom Bergslagsskogarna och närmar sig obevekligt Astrids släktgård i byn Granåkers Hästberg, där Astrid tillsammans med andra bybor ger sig ut med traktor för att bekämpa branden. Ett vittne råkar illa ut när elden slukar ett sommarstugeområde, en krigsförbrytare från Bosnienkriget, just släppt från svenskt fängelse, stryker omkring i trakten, och till sist befinner sig Astrid omringad av branden tillsammans med mördaren.

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=Brandgata

https://www.adlibris.com/se/sok?q=Brandgata

 

 

Måltavla

En ung rumänsk byggnadsarbetare hittas mördad på Astrids mark, och hennes väninna Carina ber om hjälp att rentvå sin bror som blir misstänkt för mordet. Astrid lovar hjälpa trots att hon redan har fullt upp, tvångskommenderad till jobbet som protokollchef på UD med ansvar för statsbesök och utländska diplomater samtidigt som hennes exman har skrivit en bästsäljande roman om deras skilsmässa och hon själv utsätts för hat och hot från anonyma kvinnohatare på nätet.

När fler människor mördas börjar Astrid ana att någon av näthatarna tänker gå från ord till handling, och i sista stund inser hon att det som planeras är ett attentat mot kungafamiljen. Kommer hon att hinna stoppa det? (2015)

http://www.adlibris.com/se/bok/maltavla-9789150117837

 

Bortfall

Astrid har tagit sin tillflykt till Dalarna och släktgården hon just ärvt av sin morbror sedan hennes äktenskap kraschat och hon råkat i onåd på jobbet. En dag hittar hon bland sin morbrors tillhörigheter en mössa hon känner igen. Den tillhörde Mikael, en pojke som försvann spårlöst för många år sedan när Astrid var barn.

Hade hennes försynte morbror något med försvinnandet att göra? Astrid vägrar tro det och inleder en jakt på sanningen som för henne från en nedlagd sinnesslöanstalt till en internationell läkemedelsjättes huvudkontor och till ett slumområde i Rumänien där människoliv väger lätt när mäktiga ekonomiska intressen står på spel. (2014)

http://www.adlibris.com/se/bok/bortfall-9789150117172

 

Svarta korpar över Villette

Det är oktober 2008 och kaos råder i världsekonomin. På en isländsk bank i Luxemburg faller en sekreterare mot sin död i ett hisschakt. I Paris förlorar den unga modeskaparen Tatia Poirot allt när hennes isländske finansiär går i konkurs.

Ett halvår senare mördas en världskänd modell i Villette, samtidigt som arga småsparare vänder sig till Martine Poirot för att få till stånd ett åtal mot den isländska bank som förskingrat deras pengar. Snart börjar Martine ana att också mordet har band till den isländska bankkraschen. Hon beger sig till Island för att finna sanningen men upptäcker att en desperat mördare nu hotar hennes egen dotter. (2013)

http://www.adlibris.com/se/bok/svarta-korpar-over-villette-9789150116496

 

Rekviem i Villette

Hösten 1983 attackeras unga blonda mammor i Bryssel av en våldsman som medierna kallar ”mammamördaren”. En ung kvinna med spädbarn hittas död i studenthemmet där juridikstudenten Martine Poirot just flyttat in, och Martine blir smått besatt av fallet. Särskilt sedan det visat sig att den döda inte var den hon sade sig vara och att barnet hon hade med sig inte var hennes.

Tolv år senare sätts farliga krafter i rörelse när barnet från studenthemmet, tolvåriga Caroline, vänder sig till en privatdetektiv för att ta reda på vem hon egentligen är, samtidigt som Martine utreder ett mord i Villette där spåren leder till kidnappning och terrorism i 80-talets Italien men också till mammamördaren. (2012)

http://www.adlibris.com/se/bok/rekviem-i-villette-9789150115697

 

Blodröd måne över Villette

Två kvinnor och en liten flicka hittas mördade i ett kalkbrott i Villette. Martine Poirot leder utredningen samtidigt som hon kämpar för att komma över en personlig tragedi och finner spår som sträcker sig långt tillbaka och över flera länder. De leder till en svensk film som på 60-talet mystiskt stoppades före premiären, till ett mord på ett tåg som kört fast i en snödriva på Balkan och till Natos hemliga europeiska gerillaarméer. Till slut står Martine ansikte mot ansikte med en mördare som inte liknar någon annan hon mött. (2011)

http://www.adlibris.com/se/bok/blodrod-mane-over-villette-9789150114416

 

 

Under jorden i Villette

En ung journalist hittas mördad i en pråm som ska lossas vid järnverket i Villette. Pråmen är lastad med svensk järnmalm, och i handen har den döde ett fragment av en svensk tidning. Martine Poirot upptäcker att den mördade journalisten arbetade med en skrift om gruvkatastrofen som på 1950-talet dödade 162 gruvarbetare i Villette och som ingen ställts till svars för. Samtidigt pekar spåren i hennes utredning mot en tvivelaktig fransk affärsman som köpt in sig i Villettes krisdrabbade stålbolag, men även mot ett litet svenskt gruvsamhälle i Bergslagen, där Martines man Thomas bodde några år under sin barndom. (2010)

 

Flickorna i Villette

Tre tonårsflickor hittas mördade en midsommarnatt när Villette firar sin årliga festdag. Martine Poirot hittar snabbt en misstänkt, och lokalpolitikerna, som just bjudit in en busslast journalister för att lansera Villette som europeisk kulturhuvudstad, drar en suck av lättnad.

Men Martine upptäcker att en annan flicka många år tidigare mördats på samma sätt och börjar inse att hon är en seriemördare på spåren. Spåren leder Martine till olösta kvinnomord runt om i Europa, men också till andra världskrigets tyska ockupation av Belgien och händelser som har med hennes egen familj att göra. (2009)

http://www.adlibris.com/se/bok/blodrod-mane-over-villette-9789150114416

 

Lärarinnan i Villette

En pensionerad lärarinna blir påkörd och dödad i Villette. Det ser ut som en smitningsolycka, men flera vittnen hävdar att det var mord. När Martine Poirot börjar utreda fallet upptäcker hon snart att den döda kvinnan hade farliga hemligheter.

Samtidigt försöker hennes man Thomas ta reda på vad som ligger bakom den massgrav som upptäckts när grunden grävs till ett nytt köpcentrum. På var sitt håll arbetar sig Martine och Thomas närmare mörka sanningar ur det förflutna, farliga hemligheter som många vill bevara till varje pris. (2008)

http://www.adlibris.com/se/bok/lararinnan-i-villette-9789150108767

 

Andra böcker

I slutet av 70-talet och början av 80-talet skrev jag tre böcker tillsammans med psykologen Karin Persson. Kvinnors kriser (Natur och Kultur) handlar, utifrån en historisk genomgång av hur anpassningskraven på kvinnor förändrats genom tiderna, om vilket pris kvinnor får betala för sin anpassning till manssamhället: i många fall psykiskt lidande och begränsade livsmöjligheter. Jag vet att många som läste den på 80-talet fortfarande har den kvar i sina bokhyllor.

Kvinnors krafter (Natur och Kultur) handlar om kvinnors rädsla för sin egen kraft och omvärldens rädsla för den, om hur förmågan att föda barn och möjligheten att vägra göra det kan få samhällen att utvecklas eller komma på fall.

Kris i familjen (Studentlitteratur) var vår psykologexamensavhandling. Den handlar bl a om hur 1930-talets familjekris och kris i befolkningsfrågan ledde till den statliga familjepolitik som formade 50-talets och 60-talets hemmafrufamilj.

Dessa tre böcker finns inte längre i handeln, men är du intresserad av någon av dem, kontakta mig på info@ingridhedstrom.com.