Nordiska deckare diskuterades i Alger

Har nordiska kriminalromaner något att säga en algerisk publik? Kring det temat hölls ett samtal i bokhandeln L'Arbre à dires i Alger i samarrangemang mellan bokhandeln och de nordiska ambassaderna i den algeriska huvudstaden. Sveriges, Finlands, Danmarks och Norges ambassadörer berättade om kriminallitteraturen i sina respektive länder, och betonade inte minst dess samhällskritiska aspekter. Online medverkade den danske litteraturkritikern Bo Tao Michaëlis samt jag, som enda författare.

"Den svenska deckarförfattaren Ingrid Hedström ... avslöjade inför en trollbunden publik att det var händelserna i Paris i oktober 1961 /då Parispolisen massakrerarde algeriska demonstranter/ somm gav henne impulsen att skriva kriminalromaner. ... Därför ägnar hon sig i sina romaner åt hur våldsamma händelser i ett samhälle skapar trauman som påverkar i generationer framåt", rapporterade den algeriska dagstidningen Horizons efter evenemanget.

Pocketutgåvan av "Blodsband" nu i bokhandeln

Ja, nu finns Blodsband i behändigt pocketformat i en bokhandel nära dig, eller online om det känns tryggare i pandemitider. I den här boken kommer Astrid Sammils metoo-hösten 2017 hem till Dalarna för att gifta sig och får veta att hennes mamma Inga som tonåring födde ett barn som hon lämnade bort. Samtidigt som Dalapolisen sliter med två mord och ett chockerande DNA-fynd knyter samman våldsbrott från flera decennier. Skrolla nedåt här på sidan för att läsa recensioner!

https://www.bokus.com/bok/9789150121544/blodsband/

https://www.akademibokhandeln.se/bok/blodsband/9789150121544/

 

"Åter har en hyllad författare åstadkommit ett mästerverk"

"Ingrid Hedströms romaner har deckarens spänningsmoment och samtidigt en socialrealism som inte lämnar något övrigt att önska", skriver Ragnhild Oxhagen som recenserar Brandgata i Ölandsbladet. Hon fortsätter:

"Läsaren vet, att det som står i boken för det mesta är påhitt, även om det kan finnas verklighetsunderlag, men ändå måste det kännas sant och trovärdigt. Blodsband, bär denna dagsaktuella äkthet i skildringen. Blodsband är för visso en deckare men är samtidigt en rapport ur samtiden. ...Åter igen har en hyllad författare åstadkommit ett mästerverk. Att lägga den här deckaren ifrån sig innan den är färdigläst är omöjligt. Med förväntan ser man fram mot nästa."

 

Recensenter hyllar "Blodsband"

Ja, nu börjar recensionerna av Blodsband, den fjärde boken om Astrid Sammils, ramla in. Dala-Demokratens Per Eklund tycker att personporträtten är bokens styrka:

"Det är sällan man får läsa så breda kvinnoskildringar av allt från tonårstjejer med drogproblem och städerskor med ursprung i Finland till kvinnor i kulturens elit ... Med ett tydligt klassperspektiv och framför allt kvinnoskildringarna känns boken som viktig. Klart läsvärd."

I Dagens Nyheter skriver Lotta Olsson om Blodsband: "Ingrid Hedström är fenomenal på att bygga upp en komplex intrig med halsbrytande spänningsmoment men har också förmågan att gjuta liv i en aktuell samhällsskildring".

I en recension som publiceras i flera tidningar, bl a UNT och Norrbottens-Kuriren, sammanfattar Björn G Stenberg: "Gripande, välberättat och spännande med Hedströms sedvanliga lätthet i språket".

I Aftonbladet har Blodsband rekommenderats två gånger. "En gastkramande historia som utspelas mot bakgrund av decenniers patriarkala kvinnoförtryck" skriver Aftonbladets Ingalill Mosander, medan tidningens Malin Krutmeijer  liksom många  läsare fastnat för Astrids sidekick och skriver: "Störst potential har Carina Svahn, forskarstudent som hämtar superkraft ur sin enorma klassresa".

"Miljöerna är träffsäkert skildrade" tycker Falu-Kurirens Ragna Fahlander i sin recension, som publiceras av flera tidningar i Mitt-Media-koncernen - "det blir en dramatisk pusseldeckare med snyggt utplacerade ledtrådar".

"Blodsband", nya boken om Astrid Sammils, finns nu i en bokhandel nära dig!

Blodsband, den fjärde boken om Astrids Sammils, finns nu att köpa i bokhandeln - hos din lokala bokhandlare eller genom nätbokhandlarna:

https://www.adlibris.com/se/bok/blodsband-9789150120813

https://www.bokus.com/bok/9789150120813/blodsband/

Ur baksidestexten:

Ett bortlämnat barn, en livslång tystnad - Astrid Sammils har inte tänkt sig att börja gräva i mörka familjehemligheter när hon tar ledigt från sitt nya jobb som teaterchef i Budapest för att komma hem till Dalarna och gifta sig. Men hon tvingas till det när en okänd släkting dyker upp och vill veta som var far till det barn Astrids mamma Inga som tonåring födde i tysthet. Och Astrid börjar snart ana att Ingas mörka hemlighet än i dag är dödligt farlig.

Samtidigt sliter Dalapolisen med två mord. En kvinna i 60-årsåldern mördas sedan hon skickat in en dikt inspirerad av den pågående MeToo-rörelsen och till lokaltidningen, och samma dag hittas i en övergiven jordkällare  kvarlevorna av en tonårsflicka som försvann på 80-talet. Och polisutredningen tar en ny vändning när ett chockerande DNA-fynd knyter samman till synes orelaterade våldsbrott från flera decennier.

 

Nu har "Måltavla" kommit ut på tyska

"Blutige Zeilen" heter "Måltavla", den andra boken i serien om Astrid Sammils, när den nu landat på tyska bokhandelsdiskar, utgiven av Piper förlag. Första boken om Astrid, "Bortfall", finns sedan tidigare på tyska med titeln "Rosenkind".

Crimetime, Bokmässan 2018: Småstadsmysterier

Varför är det så tacksamt att skriva deckare som utspelas på mindre orter? Det diskuterade Camilla Grebe, Ninni Schulman och jag med Lotta Olsson som moderator. Det blev ett engagerat samtal om det bortglömda och osedda Sverige, om att återvända hem och varför naturen kan te sig mer skrämmande än det farliga Stureplan.

Recensenter lovordar Brandgata

"Det är kan vara sommarens mest verklighetsnära deckarläsning. Och det är nedrigt bra gjort." Det skriver Skånska Dagbladets kulturchef Gunilla Wedding i sin recension av Brandgata, som också publiceras i Norra Skåne. 

Hon fortsätter: "och som i alla sina tidigare böcker (inte minst Villette-serien) är Hedström en mästare på att väva fakta och fiktion, historisk verklighet och uppdiktad historia, till bra, övertygande, omskakande och spännande verklighet. /.../ Det här kan vara sommarens mest verklighetnära deckarläsning. Och det är nedrigt bra gjort. Kanske sommarens bästa deckarläsning också."

 

"Sällan har jag läst en spänningsroman med samma dagsaktualitet", konstaterar Aftonbladets Ingalill Mosander i sin recension av boken. Hon sammanfattar:

 

"Ingrid Hedström lyckas göra sina karaktärer så levande och skildrar det växande infernot så skickligt att boken bara kan beskrivas som en fullträff."

 

"Ingrid Hedström är lysande när det gäller att förankra sina pusseldeckare i verkligheten" - det skriver Dalarnas Tidningars Ragna Fahlander i en recension som också publiceras i Vestmanlands Läns Tidninge, Gefle Dagbland och en lång rad andra landsortstidningar. Hon fortsätter:

 

"Dessutom gestaltar Hedström, hennes människor blir levand och känns bekanta, liksom miljöerna. Hon lyckas med små medel misstänkliggöra många inblandade, och spänningen stiger när elden sprider sig och byar evakueras."

 

 

Hallandsposten recenserar Brandgata: "sannolikt vår främsta svenska deckarförfattare"

"Ingrid Hedströms nya deckare Brandgata är den tredje i serien om Astrid Sammils, och som vanligt när det gäller Ingrid Hedström är den välskriven och intressant", konstaterar Hallandspostens Annika Bengtsson i en uppskattande recension.

Att låta en skogsbrand bilda fond till händelserna i boken är "obehagligt och effektivt, och till slut känns det som om boksidorna också brinner" skriver recensenten, och avslutar:

"Ingrid Hedström tar alltid upp angelägna ärenden i sina böcker, vilket gör dem än mer läsvärda. Hon är högst sannolikt vår främsta svenska deckarförfattare för tillfället."

Många kom till föredrag på Husby Wärdshus

Vem hade trott att så många skulle komma för att lyssna på föredrag en strålande vacker junikväll? Men matsalen på Husby Wärdshus i vacka Dala Husby var välfylld när jag talade om Gick obemärkt förbi 27 juni. Dala Husbyligger ju inte långt från Hedemora, och i publiken fanns åhörare med egna minnen av barn från Haggården, den sinnesslöanstalt i Hedemora som boken handlar om. Det ledde till ett livligt samtal efter föredraget.

Mer om "Brandgata" - "bästa hittills" och "läsvärd"

Nu kommer fler positiva recensioner av Brandgata. Norrans Inger Lundqvist konstaterar att bokens skildring av en skogsbrand känns rykande aktuell medan tv rapporterar om  nya bränder och sammanfattar:

"Det här är det bästa jag hittills läst av Ingrid Hedström. Brandgata hamnar defintifivt på hyllan för deckare värda att rekommendera."

I Skaraborgs Allehanda recenserar Alf Ehn och skriver:

"I sin tredje bok om Astrid Sammils...rycker Ingrid Hedström i massor av trådar, men hon  lyckas få ihop det till en läsvärd deckare i den brinnande Dalaskogen."

"Brandgata" - "mycket spännande" sommarläsning

Dala-Demokratens Ulf Lundén läser Brandgata, den tredje kriminalromanen med Astrid Sammils i huvudrollen, samtidigt som skogsbränder blossar upp i Västmanland, Värmland och Dalarna. "Det är smått surrealistiskt att dras in i en spänningsroman som har en rasande skogsbrand som fond när nyheterna samtidigt rapporterar om nya skogsbränder runt om i Bergslagen", skriver han i en mycket positiv recension:

 

https://www.dalademokraten.se/logga-in/ingrid-hedstrom-laddar-med-mord-mitt-i-skogsbranden

 

Föreläsning i Söderköping: Nyfiken på ... Ingrid Hedström

I webbtidningen Kultursidan.nu skriver Bibi Friedrichsen om min föreläsning i Söderköping 28 februari:

"De kallades idioter. De betraktades som obildbara, värdelösa, undermåliga individer. Varje församling i Sverige hade i kyrkoboken en idiotlista. Det var ett register över människor med vad vi i dag kallar funktionsnedsättningar. Många hamnade redan som små barn på så kallade sinnesslöanstalter.

 

Författaren och före detta journalisten Ingrid Hedström berättar i sin bok Gick obemärkt förbi om folkhemmets syn på ”undermåliga” människor. I tisdags gästade hon Stinsen i Söderköping och berättade om sin bok och om sin forskning i ämnet."

http://www.kultursidan.nu/?p=35064

 

Foto: Boy Svedberg

 

 

 

 

De vi gömde undan: Majgull Axelsson och Ingrid Hedström om folkhemmets syn på "undermåliga människor"

Det var fullsatt och laddad stämning i Katasalen på Stockholms ABF-hus när Majgull Axelsson och jag den 9 oktober kl 18 utifrån våra böcker Ditt liv och mitt och Gick obemärkt förbi samtalade om vad som hände med dem som inte fick plats när svenska folket blev världsmästare i välfärd i en tid präglad av rasbiologiskt tänkande. SVT:s Pia Herrera ledde samtalet, och på hedersplats satt företrädare för Riksföreningen JAG - Jämlikhet, Assistans och Gemenskap.

Bilder från Bokmässan 2017

Corren recenserar "Gick obemärkt förbi": Stilistiskt klangren och oavbrutet fängslande

"Med starkt socialt patos och människokännedom låter hon en rad levande gestalter träda fram/.../porträttet av arbetskarlen Manne och hans skam över att ha svikit sin flicka hör till romanens allra starkaste, gestaltat med en empati och samtidigt en saklighet som får skildringen att gå genom märg och ben. Det här är en rörande, upprörande och viktig berättelse. Jag önskar den många läsare", skriver Östgöta-Correspondentens Anna Rudberg-W i en recension som också publiceras i Västerviks-Tidningen m fl tidningar.

Läs recensionen här:

http://www.corren.se/kultur-noje/recensioner/rorande-upprorande-och-viktig-berattelse-om4695038.aspx

 

"Gick obemärkt förbi" i Sveriges Radios Klartext

 

På Sveriges nationaldag 6 juni sände radions program Klartext ett inslag om Gick obemärkt förbi under rubriken "Många dog på barnhemmet i Dalarna". Lyssna till programmet här:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=493